VEGHEL | Regisseur Christ van Liempd is samen met zijn neef Bart van Liempd druk bezig met het maken van een documentaire over Meierijstad genaamd: ‘Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording’. De docu is een filmische ontdekkingsreis door het verleden, het heden en de toekomst van de nog vrij nieuwe gemeente Meierijstad. “Het wordt absoluut geen promotiefilm. Het is een zoektocht naar het gezicht van Meierijstad”, verzekert Christ.

De film gaat onder andere over de fusie tussen Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel, het rijke bedrijfsleven dat Meierijstad kent en het bruisende culturele leven. De gemeente Meierijstad en burgemeester Kees van Rooij in het bijzonder zijn razend enthousiast over het project. Bart kan zijn enthousiasme maar moeilijk onderdrukken. Hij spreekt van een ‘geweldige’ documentaire. En dus rijst al gauw de vraag: hoe gaat Christ ervoor zorgen dat dit geen promotiefilm wordt? “Ik bepaal de inhoud en niemand anders. Op een aantal onderwerpen schuurt het zoals tijdens het interview met Herman Molenaar (voorzitter van POM). Ik stoor me aan de enorme distributiecentra in Veghel. Spuuglelijke blokkendozen zijn het. Molenaar is het daar helemaal niet mee eens. Uiteindelijk zijn we er samen wel uitgekomen. Maar het is dus niet zo dat we iedereen kritiekloos hun verhaal laten afdraaien. Je hoort niet alleen maar dat Meierijstad geweldig is. Het is een kennismaking met het gebied en eventuele conflicten worden niet vermeden.” Bart vult aan: “We hoeven aan niemand verantwoording af te leggen.”


Floris Alkemade, de bekende architect met roots in Meierijstad, komt uitgebreid aan het woord.

Ontdekkingsreis
De eerste gesprekken over het maken van een documentaire dateren van 2019. Een groepje Eerdenaren klopte tijdens de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode onder meer aan bij Christ. Hij legt uit: “Ze vroegen of we een film wilde maken over Eerde. Ze wilden hun dorp iets meer profileren. Gaandeweg de gesprekken hebben we het breder getrokken naar heel Meierijstad. Het is mijn zoektocht naar het Meierijstad van vroeger, nu en de toekomst.”


Het verhaal volgt een kruimelspoor vanuit het verleden via het nu naar de toekomst. Bart: “In het heden speelt Veghel een grote rol, omdat de grote industrie zich vooral daar bevindt. We zijn onder andere op bezoek geweest bij Van Berlo vloeren, Bouwbedrijf van de Ven, Hutten en de containeroverslag van Van Berkel. Verschillende bedrijven werden door de onderlinge competitie, zoals bijvoorbeeld Jumbo vs. Sligro, Hutten vs. Maison van den Boer en Van Berlo vs. Brugmans, sterker.”


De neefjes Van Liempd vinden dat er een reëel beeld van Meierijstad wordt geschetst. Volgens Bart kan de documentaire een bedrijf helpen om een vacature in te vullen. Bart: “Stel je voor Vanderlande heeft een vacature en iemand uit Groningen denkt ‘potverdikkie dit is iets voor mij’. Het gezin bepaald of ze verhuizen naar Meierijstad. Dat komt allemaal terug in de film. Wat is er op maatschappelijk gebied, op industrieel gebied, op cultureel gebied en recreatief gebied. Het gaat over wonen, werken en leven in Meierijstad. Als iemand wil weten waar onze gemeente voor staat en hoe die in elkaar steekt dan biedt deze documentaire uitkomst.”


Veghelaar Rolf Vonk vertelt over de historie van de drie grote kernen.

Het Gezicht van Meierijstad
Regisseur Christ heeft een klein blaadje onder zijn computerscherm geplakt. Hij vertelt dat elk verhaal begint met een idee en het bondig formuleren van dat idee in een ‘premisse’. Een premisse is kort gezegd de kleinst mogelijke formulering waarin je de ontwikkeling van je film, van begin, tot midden, tot einde, kunt samenvatten. Christ leest zijn premisse voor: “Een ontdekkingstocht, beginnend bij de kleinst mogelijke samenstelling van een gemeenschap tot aan de totale gemeenschap die Meierijstad nu vormt. Allerlei gebeurtenissen, cultureel, maatschappelijk en industrieel, toen, nu en vooral in de toekomst leggen we langs een menselijke meetlat om duidelijk te krijgen wat het met die mensen en die gemeenschap heeft gedaan, doet en gaat doen. De mogelijke opbrengst van die zoektocht: Het Gezicht van Meierijstad.” Of het gezicht van Meierijstad wordt gevonden, laat Christ in het midden. “Dat is niet aan mij. Ik weet niet hoe mensen de film gaan beleven.”


Regisseur Christ van Liempd in actie. 

Volgens Christ hebben de inwoners van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel meer met elkaar gemeen dan ze zelf denken. “Dat kwam naar voren uit een gesprek met historicus Rolf Vonk. Er zijn heel veel gemeenschappelijke huwelijken gesloten. Ook door Eerde is er altijd een band tussen de drie grote kernen geweest.”

Levenswerk
Inmiddels zijn bijna alle beelden geschoten. Het lijstje met geïnterviewden is indrukwekkend. Er zijn veel bekende mensen die mee werken aan de documentaire. Bart somt op: “Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect Winy Maas, filosoof Daan Roovers, de onlangs overleden Karel van Eerd en militair historicus Christ Klep. We zijn zo’n twee jaar geleden begonnen met filmen.” Daarnaast is het Christ gelukt om de vier hoofdrolspelers van de fusie aan één tafel te krijgen. In De Blauwe Kei sprak hij met de oud-burgemeesters Jetty Eugster van Schijndel, Ina Adema van Veghel, Peter Maas (inmiddels overleden – red.) van Sint-Oedenrode en voormalig Commissaris van de Koning Wim van de Donk. “Zij hebben een bijzondere band. Vooral Jetty en Peter waren twee handen op één buik. Het was uiteindelijk Jetty die als eerste de telefoon oppakte en naar Peter belde. Zij hebben een doorslaggevende rol gespeeld in de fusie en dat terwijl ze daarmee hun eigen baan torpedeerde. Het voelt denk ik voor beide als hun levenswerk. Samen met Van de Donk komen de drie voormalig burgemeesters aan het woord over hoe zij naar de fusie kijken en naar de weg daarnaartoe.”


Christ van Liempd sprak met oud-burgemeesters Peter Maas, Jetty Eugster Ina Adema en voormalig Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Bestuurders laten maar zelden het achterste van hun tong zien weet ook de Veghelse regisseur. Christ vervolgt: “Ze doen geen politiek gevoelige uitspraken, maar toch is het interessant. Vanuit de gemeentepolitiek waren er een aantal mensen fel tegen de fusie. Zij riepen hele domme dingen. Toch hebben de burgemeesters de neuzen dezelfde kant op gekregen. Daar hebik waardering voor.”

Netflix
De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording moet eind oktober klaar zijn. Vermoedelijk worden het twee delen van ongeveer drie kwartier. Als het aan Bart ligt volgt er een spectaculaire première in De Blauwe Kei op de Noordkade. “Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen de documentaire kan zien. Dus hij moet ook online worden geplaatst op YouTube of Vimeo“, zegt Christ. Bart vult lachend aan: “Ik zal contact opnemen met Netflix.”

Origineel bericht:

https://www.kliknieuwsveghel.nl/nieuws/algemeen/208229/veghelse-regisseur-maakt-documentaire-over-meierijstad-het-wo