Regisseur Christ van Liempd is samen met zijn neef Bart van Liempd druk bezig met het maken van een documentaire over Meierijstad. De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording gaat op zondag 26 mei in première op de Noordkade. De doelstelling van de makers is ambitieus. “40.000 mensen uit Meierijstad moeten de documentaire zien”, aldus Bart.

De documentaire Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is een filmische ontdekkingsreis door het verleden, het heden en de toekomst van de nog vrij jonge gemeente Meierijstad. Regisseur Van Liempd zoekt naar het gezicht van Meierijstad. “Of dat gelukt is? Geen idee. Dat moet de kijker bepalen”, vindt hij. In de documentaire komen verschillende bekende Meierijstedelingen aan het woord. Christ somt op: “Peter Maas, Jetty Eugster, Ina Adema, Wim van de Donk, Floris Alkemade, Winy Maas, Daan Roovers, Christ Klep en de onlangs overleden Karel van Eerd. Zij geven allemaal hun visie over Meierijstad.” 


Een beeld uit de documentaire die op zondag 26 mei groots in première gaat. 

Ook Rolf Vonk speelt als duider van de geschiedenis een belangrijke rol. Toch zei de Veghelaar niet meteen ‘ja’ toen Van Liempd samen met zijn neef Bart bij hem aanklopte. “We hebben eerst een goed gesprek gehad om elkaar te leren kennen en omdat Christ aan had gegeven dat hij de lat heel hoog wilde leggen. Daarom leek het me verstandig om eerst samen te kijken of ik wel kon bieden wat hij wilde. Er bleek een match te zijn.” Vonk besloot zijn medewerking te verlenen aan de documentaire. Hij legt uit waarom: “Ik vind het heel belangrijk dat we de verhalen van vroeger met elkaar blijven delen. Aan het verhaal van Meierijstad klampt iets wat heel intrigerend is. Je kan de geschiedenis van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode niet los van elkaar zien. De drie kernen zijn van oudsher verbonden met elkaar. Er zijn ontelbaar veel dwarsverbanden.” 

Bekijk het hele artikel op kliknieuws:

https://www.kliknieuwsveghel.nl/nieuws/algemeen/221520/je-kan-de-geschiedenis-van-veghel-schijndel-en-sint-oedenrode