VEGHEL – Wat is Meierijstad, wat hebben de dorpen van de jonge gemeente gemeen? Wat is hun verleden, hoe staan ze ervoor en wat wordt de toekomst? De nieuwe documentaire Meierijstad, Kroniek van een stad in wording? belooft die vragen te beantwoorden. Een voorproefje.

Door Tom Vos 09-05-24, 12:10 in Brabants Dagblad

De Veghelse regisseur Christ van Liempd, die jarenlang onder meer voor de publieke omroep werkte, heeft zijn ziel en zaligheid in de film gelegd. De zeventiger is samen met zijn neef Bart van Liempd, een ondernemer uit Zijtaart, verantwoordelijk voor het maken van deze filmische ontdekkingsreis naar het dna van Meierijstad, in 2017 de fusie van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel.

De trailer en het voorproefje die het BD heeft bekeken, zijn veelbelovend. Niet alleen door de opbouw, sprekers en de inhoud van de documentaire, maar ook door de muzikale inbreng van componist Dan Loredan, op voorspraak van wijlen Jumbo-icoon Karel van Eerd. De beelden sluiten naadloos aan bij de muziek, samen vertellen zij het verhaal over de geboorte en het heden van Meierijstad. En wordt vooruitgeblikt.

Christ van Liempd: ,,De muziek is speciaal voor de documentaire opgenomen op de Noordkade, met medewerking van Marc van Kessel en zijn Big Band, sopraan Wilma Bierens, accordeonist Dorien Nieuwint en een groot samengesteld koor. De juiste muziek is heel bepalend.”

Een belangrijk deel van de documentaire zijn highlights uit talrijke gesprekken die Christ van Liempd voerde met bekende mensen bij wie het bloed van Meierijstad door de aderen stroomt. Zo komt onder anderen de inmiddels overleden Peter Maas aan het woord, de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Sint-Oedenrode.

Van Eugster tot Vonk

Maar ook mensen zoals oud-burgemeester van Schijndel Jetty Eugster, toparchitect Floris Alkemade en filosoof Daan Roovers passeren de revue, om hun licht op Meierijstad te laten schijnen. 

Ook komen onder anderen historicus Rolf Vonk en militair historicus Christ Klep aan het woord om de geschiedenis te duiden. ,,Daaruit blijkt dat de verbinding van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode en de dorpen daaromheen al heel lang teruggaat”, schetst regisseur Christ van Liempd. 

,,Mensen vonden bijvoorbeeld heel vaak hun huwelijkspartner in deze regio en ook zijn er talrijke overeenkomsten op het gebied van de industriële ontwikkeling. Waarbij de aanleg van de Zuid-Willemsvaart in de 19de eeuw heel bepalend was.” Ook gevoelige onderwerpen uit het verleden komen aan bod, zoals antisemitisme bij boerencoöperaties.

De documentaire moet volgens de makers Christ en Bart mensen een eerlijk en degelijk inzicht geven in de ziel van Meierijstad. ,,Niet alleen zullen inwoners er zich in herkennen, maar de film kan waarschijnlijk ook mensen verleiden om hier te komen wonen.”

Alle dertien kernen van Meierijstad komen aan bod, alleen al omdat de filmmakers 52 keer met drones beelden maakten in de dorpen. Zo zijn er spectaculaire beelden te zien van de overgang per seizoen en van dag naar nacht. Christ van Liempd: ,,We hopen dat zoveel mensen en zeker de inwoners zelf deze film gaan bekijken, we gaan er later daarom nog mee op tournee langs dorps- en wijkhuizen.”

Verandering en saamhorigheid

Een constante in het verhaal van en over Meierijstad is verandering. ,,Alleen verandering kan vooruitgang brengen. Alles wat we verworven hebben, heeft te maken met ons vermogen tot verandering. En daarvoor is weer saamhorigheid nodig die hier altijd ruimschoots voorhanden is geweest”, aldus Christ van Liempd, die onder meer doelt op de opzienbarende economische ontwikkeling van deze regio. 

,,De verbinding tussen bedrijven en gemeenschap is groot. En leuk detail voor mij zelf: op een filmpje van een jubileumfeest van kousenfabriek Jansen de Wit uit 1955 stuitte ik op mijn eigen vader die daar met harmonie Sint-Cecilia bij aanwezig was.”

Waar gaat het heen?

Is dit de kant waar Meierijstad – de naam zegt het al – ook heen gaat, worden Veghel, Rooi en Schijndel in de toekomst één grote stad? Het is een van de hamvragen in de documentaire. Christ: ,,Daarvoor moet je de film gaan bekijken. Persoonlijk denk ik dat het een stad wordt, maar wel een stad van dertien dorpen.”

Het plan om deze film te maken gaat al jaren terug. En begon eigenlijk pas echt in 2019, toen Christ de nagespeelde luchtlandingen in Eerde bijwoonde. Precies 75 jaar na de mislukte Operatie Market Garden. ,,Sinds ik met pensioen ben kan ik documentaires maken waarbij ik echt mijn eigen interesse kan volgen en dat grijp ik aan.”

Zo heeft hij ook al eens indringende docu’s gemaakt, of misschien wel beter gezegd ook filmische ontdekkingstochten, over de erfenis in Roemenië van Elena en Nicolao Ceausescu, Elena, waar ben je…, en de stad Leipzig na de val van de Muur.

Onder de foto: wanneer is de eerste vertoning?

September 2022: regisseur Christ van Liempd (l) bezig met zijn documentaire over Meierijstad. Hier met de oud-burgemeesters Peter Maas, Jetty Eugster, Ina Adema en oud-commissaris van de Koning Wim van de Donk. © Van Assendelft Fotografie

De première van Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording? is op zondag 26 mei op de Noordkade in Veghel. De documentaire, geproduceerd door Regio Filmproducties, draait tegelijkertijd in Theater de Blauwe Kei en alle vijf zalen van bioscoop Industry. De documentaire wordt vertoond om 15.00 en om 19.30 uur. Een kaartjes kost 7,50 euro inclusief consumptie.

De gelikte documentaire duurt ongeveer een uur en drie kwartier en is opgeknipt in twee delen. Het eerste deel gaat vooral over de historie, het tweede deel over heden en toekomst. Na de zomer willen de neven Van Liempd nog een derde deel uitbrengen, waarin wonen, werken en recreëren in Meierijstad centraal staat. 

Bron Brabants Dagblad:

https://www.bd.nl/meierijstad/wordt-meierijstad-een-stad-filmmakers-christ-en-bart-gaan-op-zoek-naar-het-dna-van-de-gemeente~a6909d1d