VEGHEL | In Veghel vond afgelopen zondag de première plaats van de filmische vertelling ‘Meierijstad, Kroniek van een stad in wording?’ Christ van Liempd uit Meierijstad maakte deze documentaire met vele vrijwilligers. In de documentaire is Christ op zoek naar de mensen uit Meierijstad en vooral naar wat hen verbindt. “Met deze documentaire vertel ik mijn verhaal over mijn zoektocht naar het DNA van Meierijstad”, vertelt hij het publiek voor aanvang van de documentaire.

De documentaire was afgelopen zondag te zien in de Blauwe Kei in Veghel en werd gelijktijdig ook in Industry Bioscoop vertoond. Exacte cijfers over het aantal bezoekers kon Van Liempd niet noemen, maar zondagavond zei hij daar het volgende over: “Ik verwacht dat vanmiddag en vanavond alleen hier in de Blauwe Kei al bijna duizend mensen zijn geweest.”

 Alleen maar leuke dingen doen
Van Liempd startte in 1989 als editor bij Brandpunt van de KRO. “Dat was tegelijk met de val van de Berlijnse muur. Daarna ben ik beroepshalve veel in het voormalige Oostblok geweest en heb de veranderingen die daar plaatsvonden van dichtbij gezien. Na zo’n twintig jaar ben ik met dat werk gestopt, maar ik kon het vak schijnbaar toch niet missen en in 2014 heb ik een herstart gemaakt. Wel met de voorwaarde dat ik alleen maar documentaires wilde maken die ik zelf leuk vond. Deze kroniek is er daar één van”, legt Van Liempd uit.
De regisseur werd in Schijndel geboren en groeide op in Gemonde. In 2008 kwam hij weer in Veghel wonen. Een paar jaar later begon de vrijage van Schijndel en Sint-Oedenrode. Al snel besloot Veghel dat het wel aan wilde sluiten bij de twee baltsende gemeenten, nadat het ruim tien jaar eerder een blauwtje liep bij een fusiepoging met Uden. Voor Van Liempd was dat het moment dat hij zich de vraag stelde: ‘Wie zijn die mensen met wie ik straks deel uit ga maken van een nieuwe gemeenschap?’ Om zijn zoektocht te beschrijven nam hij niet de pen ter hand, maar de camera, want een filmer blijft een filmer. Daarbij werd Christ door zijn neef Bart van Liempd en tientallen andere mensen op de meest uiteenlopende manieren ondersteund.

Glossy
De documentaire die met pauze zo’n twee uur duurt bestaat uit drie delen, maar nu zijn alleen deel 1 en 2 te zien. “Deel 3 staat nog op de computer en moet nog worden gemonteerd. Dat wil ik na de presentatie van deze documentaire in heel Meierijstad oppakken. Als ik aan die fragmenten ook nog aan deel 2 had geplakt, was de documentaire te lang geworden”, antwoordt van Liempd op de vraag waarom in de aankondiging staat dat er drie delen zijn, terwijl er maar twee werden vertoond. “Eigenlijk bestaat de documentaire uit veel kleine documentaires, die we ooit nog allemaal op het internet willen zetten, zodat mensen door de scenes kunnen ‘bladeren’ zoals in een glossy.”

Van verleden naar heden
In zijn zoektocht naar de mensen die in de ‘gemeenschap Meierijstad’ leven wonen en werken, ontmoet Van Liempd mensen uit Meierijstad die op de één of andere manier breder kijken dan alleen lokaal. Eén van hen is Rooienaar Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester, maar ook ondernemers die vanuit Veghel landelijk of zelfs ver over de landsgrenzen hun producten weten te slijten zoals Jumbo-oprichter Karel van Eerd en Herman Molenaar oud-CFO van Van der Lande en nu voorzitter van het Platform Ondernemend Meierijstad. Ook is er ruimte voor de hoofdrolspelers van het fusieproces, de voormalige burgemeesters Maas, Eugster en Adema, die samen met de voormalig Commissaris van de Koning Van de Donk, terugblikken op de spannende momenten van het fusieproces.

Speciale-seniorenpremi-re-van-Meierijstad-Kroniek-van-een-stad-in-wording

Vooral in het eerste deel van de documentaire zijn veel historische beelden te zien van gebeurtenissen die Meierijstad hebben gevormd tot wat het nu is. De geschiedenis van de opkomst van de industrie in Rooi (Oda), Schijndel (Jansen de Wit) en Veghel (CHV) wordt met beelden ondersteund. Ook de boost die Veghel kreeg door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart en later het Duits Lijntje wordt op mooie wijze geïllustreerd. Daarentegen ligt de nadruk in het tweede deel van de documentaire meer op, zeker niet onbelangrijke, wereldproblemen zoals CO2 en plasticsoep. Of daar niet te veel tijd mee wordt gemoeid, mag de kijker zelf beoordelen. Maar wel met in het achterhoofd de gedachte dat het verhaal dat verteld wordt, het verhaal is van de zoektocht van Van Liempd naar de mensen in zijn ‘gemeenschap Meierijstad’.

Deze week wordt de documentaire nog één keer vertoond, op donderdag in Industry Bioscoop in Veghel. In de andere kernen van Meierijstad is de documentaire te zien na de zomervakanties.

Artikel op Kliknieuws:

https://www.kliknieuwsveghel.nl/nieuws/algemeen/223097/regisseur-christ-van-liempd-op-zoek-naar-de-meierijstadse-ide