Synopsis

Verleden, heden en toekomst

Synopsis

Was het voorheen Veghel, Schijndel, Rooi, Wijbosch, Eerde, Keldonk, Mariaheide, Erp, Zijtaart, Mariaheide, Boskant, Nijnsel en Boerdonk.
Nu spreken we al een aantal jaren van Meierijstad.

En stellen we ons vragen. Wat is dat: Meierijstad? Waar komt het vandaan en wat ligt eraan ten grondslag? Wie, buiten de regio, kennen de naam en het belang van Meierijstad?

Bijvoorbeeld als een van de grootste industriële kernen van Nederland. En wat heeft de stad te bieden op allerlei andere terreinen.

Wij vinden het een uitdaging dat voor iedereen zichtbaar te maken. Alles in het leven is onderhevig aan en een gevolg van processen. Voor de film richten wij ons bij die processen op 4 sectoren. De industriële, de culturele, de recreatieve en de maatschappelijke sector.

Processen zijn er in ontelbare soorten en maten. Ze ontstaan uit het niets, ontkiemen en gaan groeien. 3* Succesvolle processen nemen soms grotere vormen aan. 2* Al die processen eindigen ook weer, soms na honderden jaren succesvol te zijn geweest. 1* En dan zijn er nog processen die ogenschijnlijk van geen enkel belang zijn. Processen die omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn schijnbaar geen invloed hebben op hun omgeving. 4*

Al die processen, grote, kleine en ogenschijnlijk onbelangrijke hebben hier in dit gebied door de eeuwen heen geleid tot iets wat nu Meierijstad heet.

Wil je dus het ontstaan van Meierijstad (door de eeuwen heen) begrijpen dan moet je de processen die plaats hebben gevonden, plaatsvinden en nog plaats gaan vinden, analyseren en vooral zichtbaar maken. Overigens, centraal in al die processen staat voor ons steeds de mens.

Processen 1*

Al die processen eindigen ook weer, soms na honderden jaren succesvol te zijn geweest.

Een belangrijk proces bijvoorbeeld dat ten einde loopt is de inbreng van de Zusters van Liefde van Schijndel en de Zusters Franciscanessen uit Veghel.

Zij hebben in de regio het onderwijs, de zieken- en ouderenzorg uit het niets opgebouwd. Kousenfabriek Jansen de Wit is al tientallen jaren ter ziele. Een voorbeeld van een proces waar een einde aan is gekomen. Maar wel een proces dat enorm belangrijk voor Schijndel is geweest. Zo’n 2000 mensen, voornamelijk uit Schijndel, werkten daar.

 Andere zeer succesvolle processen waren en zijn de Veghelse Coöperaties. En de coöperaties hebben er misschien wel mede voor gezorgd dat Veghel een belangrijke plaats heeft veroverd in de voedingsindustrie.

Processen 2*

Succesvolle processen nemen soms grotere vormen aan.

Succesvolle processen in de regio zijn er vol op. Zo maar wat voorbeelden die om verschillende redenen voor de film interessant kunnen zijn. Bedrijven die midden in zo’n ontwikkelingsproces zit en qua groei in het oog springen zijn Van Berkel, Jumbo en wereldspeler Vanderlande. Aantrekkelijk voor de film is ook een andere vorm van vernieuwingsdrang van bijvoorbeeld Hutten Catering.

Ook culturele processen beïnvloeden en bepalen het beeld van Meierijstad. Bijvoorbeeld Paaspop en wat te denken van de Glazen Boerderij en de ontwikkeling van de gemeentekern in Schijndel. En een vierde voorbeeld van een zo’n cultureel proces is de jaarlijkse oorlog-herdenking in Eerde.

De gebeurtenissen rond de jaarlijkse herdenking (dit jaar 75 jaar) zijn door ons in september vastgelegd.

Processen 3*

Ze ontstaan uit het niets, ontkiemen en gaan groeien.

Nauwelijks herkenbaar zijn processen die nog in de kiemfase verkeren of die nog helemaal niet bestaan. Een tweejaarlijkse gebeurtenis die je in de toekomst laat kijken is TEDxVeghel. Het thema van de derde editie op 4 oktober was Change. Denk daarbij aan veranderingen op het gebied van technologie, milieu, de mensheid, gezondheidszorg, duurzaamheid en onderwijs.

 Andere, recreatieve processen die aan het ontkiemen zijn, zijn De Helden van Kien in St. Oedenrode en camping Het Goeie Leven in Eerde.

Processen 4*

Processen die ogenschijnlijk van geen enkel belang zijn.

En dan zijn er de processen die ogenschijnlijk van geen belang zijn. Bedenk dat het verdwijnen van een pinautomaat uit een kleine gemeenschap een grotere ramp is dan bijvoorbeeld het afbranden van een fabriekscomplex.

Filmische voorbeelden zijn:

De aanplant en groei van de jaarlijkse Dahliatuin en de De Eendenkooi in Eerde. Daarnaast het verdwijnen van de middenstand en het verschijnen van nieuwe windmolens aan de rand van Veghel.

Algemeen

Zoals gezegd, alle films gaan uiteindelijk altijd over mensen. Zo’n film heeft dus personen nodig die de inhoud ervan een gezicht geven en/of de kijker bij de hand nemen. Personen die de processen in de vier geschetste sectoren kunnen duiden.

En omdat we Meierijstad landelijk wat meer op de kaart willen zetten moeten dat personen zijn met een landelijke uitstraling. Ook zouden wij graag personen, die betrokken zijn geweest bij de gemeentelijk herindeling, willen zien en horen in de film. We denken dan aan een landelijke politicus en de betrokken ex-burgemeesters van de gemeenten die samen zijn gegaan.

Peter Maas, Jetty Eugster en Ina Adema/Marcel Franzel.

En natuurlijk de nieuwe burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij.

We willen in de film graag op ludieke wijze duidelijk maken wat het doel van de gemeentelijke herindeling nou precies is en hoe ver die voor mensen gaat. Het onderwerp is taai. Wat te denken van onderstaande formulering:

De Nederlandse overheid wil graag bepaalde taken en bevoegdheden aan de gemeenten overdragen. Deze decentralisatie is bedoeld om gemeenten meer armslag en verantwoordelijkheden te geven.

Maak daar maar eens chocolade van.

Hoe?

Cabaretière Cristel de Laat die, zittend in een schuimend bad met een glas champagne, op haar manier uitlegt wat een gemeentelijke herindeling inhoudt bijvoorbeeld.

En de keuze voor een kroniek.

Een vertelling dus.

Met als verteller chroniqueur Tom Dissel.

Nieuwsbrief

Schrijf je vandaag in en blijf op de hoogte

Meierijstad, Kroniek van een stad in wording?

Was het voorheen Veghel, Schijndel, St. Oedenrode, Wijbosch, Eerde, Keldonk, Boskant, Nijnsel, Mariaheide, Erp, Zijtaart, Olland en Boerdonk. Nu spreken we al een aantal jaren van Meierijstad

Vragen? Mail naar: info@kroniekmeierijstad.nl

Links

Home

Premisse & Vorm

Nieuws

Aan het woord

Galerij

Sponsors

Contact

Copyright © 2024 Regio Film Producties. All Rights Reserved.